Sfințirea Centrului cultural-social Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina

Astăzi 24 octombrie 2012, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu Înaltpreasfinţitul Mitropolit Efrem de Ydra, Spetses şi Eghina au săvârșit slujba de sfințire a Centrul cultural-social „Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina” al Mănăstirii Radu Vodă. La slujbă au fost prezenți Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Preasfinţitul Macarie, Episcopul Europei de Nord, Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, membrii delegaţiei din Grecia, care au adus la Bucureşti, moaştele Sfântului Ierarh Nectarie la hramul Catedralei Patriarhale precum și părinți consilieri din cadrul aparatului administrativ patriarhal și al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părinți profesori de la Seminarul Teologic, obștea mănăstirii cât și un număr mare de seminariști și credincioși.

În cadrul slujbei de sfințire a fost binecuvântată şi noua raclă în care se vor păstra moaștele Sfântului Ierarh Nectarie din Mănăstirea Radu Vodă. La final Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un cuvânt de mulțumire și binecuvântare pentru ostenitorii așezământului, pe care îl redăm în cele ce urmează „Vă mulţumim tuturor şi felicităm pe părintele Stareţ şi pe toţi cei care au contribuit ca această clădire veche să fie consolidată, renovată şi dotată cu mobilier nou, cu tot ceea ce este necesar pentru a funcţiona un centru. Această mănăstire este una voievodală şi era nevoie să aibă şi spaţii de cazare pentru cei care participă aici la pelerinaje şi în special la unele simpozioane şi conferinţe. Vă felicităm şi sperăm că aceasta reprezintă o etapă nouă în viaţa mănăstirii, şi anume se vor întări aici evlavia, spiritualitatea faţă de Sfântul Nectarie şi, în acelaşi timp, pe lângă un cult dezvoltat, va fi şi o cultură creştină mai intensă. Trebuie să unim totdeauna cultul cu o deosebită cultură creştină”.

După slujba de sfinţire au fost acordate distincţia de vrednicie Ordinul 'Sanctus Stephanus Magnus' Părintelui Arhimandrit Nectarie Şofelea, starețul mănăstirii, şi Diploma 'Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou' inginerului Dănilă Costică, pentru bunăvoinţa și râvna arătată faţă de această mănăstire. Totodată, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit noului centru o icoană cu chipul Sfântului Nectarie şi noile apariţii editoriale cu viaţa şi acatistul Sfântului Ierarh de la Eghina, iar celor prezenţi câte o iconiţă cu chipul ocrotitorului centrului. Tot centrului au fost dăruite de către IPS Mitropolit Efrem de Ydra, Spetses şi Eghina icoana Sfântului Ierarh Nectarie, una dintre primele reprezentări ale sfântului, obiecte personale din camera ierarhului de la Eghina, o medalie ce a fost emisă cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la naşterea Sfântului Nectarie şi reproduceri ale icoanelor din catapeteasma bisericii mari de la Mănăstirea din Eghina. În semn de mulţumire şi preţuire, stareţul Mănăstirii Radu Vodă a oferit câte un epitrahil şi un omofor Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi Înalt Preasfinţitului Mitropolit Efrem de Ydra, Spetses şi Eghina.

Centrul este alcătuit din sala de conferinţe „Justinian Patriarhul”, sala de consiliu „Nifon Mitropolitul”, o sală de recepţie, 15 camere de cazare (12 camere duble şi 3 single), o bibliotecă şi o sală de mese. Clădirea centrului a fost ridicată între anii 1975 şi 1977, din iniţiativa patriarhului Justinian Marina, fiind terminată în 1978, în vremea păstoririi patriarhului Iustin Moisescu. Clădirea a adăpostit între 1978 şi 1990 internatul studenţilor teologi din Bucureşti, apoi din 1990 până în 2011 internatul elevilor seminarişti.

În acest an au fost executate ample lucrări de renovare şi dotare a imobilului, înfiinţându-se astfel noul centru cultural-social „Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina”.