Sfântul Nicolae este părintele milosteniei şi al blândeţii

Astăzi, creştinii ortodocşi de pretutindeni săvârşesc prăznuirea Sfântului şi Marelui Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei. În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhimandrit Policarp Chiţulescu a relatat pe scurt pilduitoarea viaţă a Sfântului Nicolae.

În popor, Sfântul Nicolae este îndrăgit, îndeosebi pentru nenumăratele sale acte de milostenie prin care a încercat să-L facă pe Dumnezeu cunoscut oamenilor. Dragostea sa de Dumnezeu se reflecta în slujirea intereselor aproapelui şi în propovăduirea mesajului hristic. Supranumit stâlp al Ortodoxiei, Sfântul Nicolae a fost prezent la primul Sinod Ecumenic (Niceea 325), unde s-a arătat un aprig apărător al adevărului creştin. Pentru evlavia oamenilor, Biserica închină toate zilele de joi cinstirii Sfântului Nicolae şi în special ziua de 6 decembrie. În ajunul acestei sărbători există obiceiul ca cei mici să primească daruri şi să fie învăţaţi să dăruiască, punându-li-se înainte virtutea Sfântului Nicolae.  

Moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, aflate acum în localitatea Bari (Italia), sunt cinstite de creştini pentru minunile pe care sfântul nu încetează să le săvârşească cu cei care cer ajutorul şi care se străduiesc să-şi îndrepte greşelile.