Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul - dascăl al răbdării şi apostol al iubirii

Mănăstirea Radu Vodă este binecuvântată cu o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie Mitropolitul Pentapolisului. Astfel, în fiecare an la data de 9 noiembrie, praznicul sfântului este sărbătorit cu mare bucurie pe colina lui Radu Vodă din capitală.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanu, Episcop Vicar al Arhiepscopiei Bucureştilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

La predică, Preasfinţia Sa a evidenţiat personalitatea marcantă a Marelui Sfânt Ierarh Nectarie şi lucrarea Harului dumnezeiesc ce se revarsă asupra celor care Îl iubesc pe Dumnezeu şi împlinesc cu bunătate poruncile Sale.

Trupul Sfântului Nectarie, împodobit cu virtuţi şi sfinţit prin viaţa închinată lui Dumnezeu, a devenit templu al Duhului Sfânt. Astfel, racla cu moaştele sfântului este un izvor nesecat, de unde toţi oamenii primesc ajutor de la Dumnezeu spre dobândirea vieţii veşnice.

Zilnic, la Mănăstirea Radu Vodă vin oameni îndureraţi, cerând ajutor Sfântului, în probleme de tot felul, dar mai ales vin oameni cu lacrimi de bucurie şi de recunoştinţă pentru binefacerile primite. Mulţi aştern pe hârtie povestea lor şi modul minunat prin care Sfântul Nectarie le-a luminat şi schimbat viaţa. Nu icoanele sau racla sunt cele care fac minuni, ci, prin vieţuirea sa, Sfântul Nectarie Kefalas, s-a arătat pe sine un purtător de Dumnezeu, slujitor şi, pentru toţi oamenii, ocazie de întâlnire cu Hristos.

Dacă despre Sfântul Ierarh Nicolae din Mira Lichiei se spune că este chipul blândeţii, dacă Sfântul Ioan Hrisostom este numit dascăl al pocăinţei, pe Sfântul Ierarh Nectarie de Eghina îl putem aşeza cu vrednicie în rândul marilor părinţi ai Bisericii, mărturisind despre el că este, pe lângă un misionar cu autoritate, un apostol al răbdării; îndeosebi apostol al răbdării faţă de necazurile provenite din partea celor consideraţi aproape.