Să iertăm pentru a fi iertați

În Duminica a XI-a după Rusalii, Biserica a rânduit să fie citită Pericopa Evanghelică de la Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, în care ne este prezentată pilda datornicului nemilostiv. În cuvântul de învățătură rostit de Părintele Arhimandrit Nectarie, Starețul mănăstirii,  a fost subliniat faptul că pilda înfățișată de Mântuitorul Hristos oferă spre meditație trei personaje care interactionează între ele în momente tensionate și care adoptă atitudini diferite în situații similare.

Evenimentele relatate în pildă sunt exponentul unor momente foarte des întâlnite în viața creștinilor și trimit către relația omului cu Dumnezeu și a omului cu semenii săi. Dumnezeu își arată față de oameni iubirea sa milostivă, iertându-le toate câte au păcătuit, iar când omul scapă de această povară și întâlnește pe aproapele său care i-a greșit, dorește să se facă dreptate, să îl pedepsească, să se răzbune pentru că fapta celui de lângă el a adus atingere orgoliului său, sau i-a provocat vreo pagubă. Însă nu ajunge să își pună în aplicare dorințele de pedepsire a semenului său, întrucât Dumnezeu este și drept, și îi mustră pe cei ce se pornesc cu ură asupra celor prea mici ai săi.

Problema fundamentală pe care vrea să ne-o transmită Evanghelia este că relația noastră cu Dumnezeu se rezolvă numai prin relația pe care o avem cu semenii noștri. Nu pot să spun că îl iubesc pe Dumnezeu atâta timp cât pe fratele meu îl urăsc, îl batjocoresc, sau pur și simplu îl ignor. Condiția pe care trebuie să o îndeplinim pentru ca să dobândim iertare de la Dumnezeu este ca și noi să iertăm celor care ne-au greșit. Astfel bunătatea, iubirea și milostivirea lui Dumnezeu este condiționată de bunătatea, iubirea și milostivirea pe care noi o manifestăm față de aproapele nostru.