Praznicul Cincizecimii

„Eu vă spun adevărul: vă este de folos ca să mă duc Eu. Căci dacă nu mă voi duce, Mângâietorul nu va veni la voi, iar dacă mă voi duce, Îl voi trimite la voi.” (Ioan XVI, 7) Cu aceste cuvinte îi îmbărbăta Mântuitorul pe Sfinţii Apostoli, pentru ca aceştia să nu se smintească în timpul pătimirilor Sale. La zece zile după Înălţarea la cer, Iisus Hristos a trimis în lume pe Duhul Sfânt ca să-i lumineze şi să-i înveţe pe oameni, călăuzindu-i la tot adevărul.

 

 

Astăzi, în ziua praznicului Pogorârii Sfântului Duh s-a săvârşit Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur. Îndată după încheierea Sfintei Liturghii, părintele stareţ Nectarie Arhimandritul a dat binecuvântarea pentru oficierea Vecerniei Mari. Aceasta slujbă are o rânduială specială, în cadrul ei rostindu-se şapte rugăciuni, momente în care credincioşii sunt îndemnaţi să-şi plece genunchii trupeşti, dar mai ales cei ai inimii.

La sfârşitul slujbei, au fost sfinţite şi apoi împărţite credincioşilor frunze de nuc, în amintirea limbilor de foc care au stat deasupra capetelor Sfinţilor Apostoli la Cincizecime. Părintele stareţ a ţinut cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre adevărul Evangheliei şi despre împlinirea întocmai a tuturor cuvintelor Mântuitorului Hristos.

 

Seara, Părintele Arhimandrit Timotei Aioanei exarh cultural al Sfintei Arhiepiscopii a Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat slujba Pavecerniţei Mari şi rânduiala Litiei. La sfârşit a vorbit credincioşilor despre revelaţia lui Dumnezeu săvârşită de-a lungul istoriei omenirii şi despre menirea omului de a ajunge la asemănarea cu Dumnezeu.