Maica Domnului este generalul cel înţelept şi bun

În seara zilei de vineri, 8 aprilie, numeroşi credincioşi au venit în biserica mănăstirii Radu-Vodă pentru a participa la Denia Acatistului Născătoarei de Dumnezeu. Slujba a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanu, Episcop-Vicar Patriarhal, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

La sfârşitul slujbei, Preasfinţia Sa a adresat oamenilor cuvânt de binecuvântare şi de învăţătură, evidenţiind importanţa acestei rânduieli liturgice, săvârşite în a V-a săptămână a Postului Mare, dar şi istoricul milenar al acestei slujbe.

Aflându-ne spre sfârşitul Postului, Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanu, săvârşit în întregime în miercurea din a V-a săptămână, a intervenit pentru a evita monotonia unei postiri fade şi pentru a împrospăta râvna noastră spre asceză şi îmbunătăţire duhovnicească. Citindu-se canonul am auzit invocându-se diferite modele din Vechiul Testament, de pocăinţă şi de îndreptare. Acest canon ne oferă o lecţie duhovnicească, ce tinde să aprindă în noi lumina dragostei şi adorinţei de a ne curăţi de păcate şi patimi, nu doar la nivel raţional, ci mai ales în ordin practic, concret.

Acatistul pe care l-am citit în această seară a fost compus în anul 627, în timpul Împăratului Heraclie, de către Patriarhul Serghie, al Constantinopolului, fiind o jertă de mulţumire adusă Maicii Domnului pentru că i-a salvat pe creştinii bizantini de atacurile perşilor. Creştinii, aflându-se în primejdie, s-au rugat Preasfintei Fecioare Maria şi au văzut cum în depărtare s-a ridicat un nor de nisip, care a oprit înaintarea perşilor spre cetatea Constantinopolului.

Dacă miercuri ne-am reînarmat duhovniceşte pentru a continua lupta postului, în seara aceasta ne-am rugat ca Maica Domnului să apere şi cetatea sufletului nostru de toate duhurile necurate, precum i-a ajutat în 627 pe creştinii din Constantinopol.

Să ne înarmăm cu buna nădejde că în orice împrejurare am fi, trebuie să ne încredem în ajutorul Maicii lui Dumnezeu, considerându-o generalul care ne va face biruitori în veci, a spus Preasfinţia Sa.