Ioan boteza în pustie, propovăduind botezul pocăinţei

MARCU 1

 ’’Începutul Evangheliei lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu,1 Precum este scris în proorocie (la Maleahi) şi Isaia: "Iată Eu trimit îngerul Meu înaintea feţei Tale, care va pregăti calea Ta.2 Glasul celui ce strigă în pustie: Gătiţi calea Domnului, drepte faceţi cărările Lui"3. Ioan boteza în pustie, propovăduind botezul pocăinţei întru iertarea păcatelor.4 Şi ieşeau la el tot ţinutul Iudeii şi toţi cei din Ierusalim şi se botezau de către el, în râul Iordan, mărturisindu-şi păcatele.5 Şi Ioan era îmbrăcat în haină de păr de cămilă, avea cingătoare de piele împrejurul mijlocului şi mânca lăcuste şi miere sălbatică.6 Şi propovăduia, zicând: Vine în urma mea Cel ce este mai tare decât mine, Căruia nu sunt vrednic, plecându-mă, să-I dezleg cureaua încălţămintelor.7 Eu v-am botezat pe voi cu apă, El însă vă va boteza cu Duh Sfânt.8’’

_______________________________________________________

  • Sărbătoarea Epifaniei (a Botezului Domnului) este precedată de această duminică pregătitoare, în care tema principală care decurge din Evanghelia care tocmai s-a citit, este cea a pocăinței.
  • Pocăința este un proces lung care poate dura o viață. Pregătirea prin post, rugăciune și pocăință este esențială pentru a trăi cu adevărat bucuria Marilor Sărbători.
  • Pocăința este un proces intrisec și profund. Dar foarte rar ne gândim la visteria noastră interioară, lăsând de cele mai multe ori sufletul pe loc secund.
  • Sfântul Ioan Botezătorul ne arată cum ar trebui să fie pregătirea pentru întâlnirea cu Cel care ridică păcatele lumii. Acesta a fost un om al pocăinței, cel mai mare proroc, și cel care a făcut legătura dintre Vechiul Testament și Noul Testament. Mântuitorul ne spune că Sfântul Ioan Botezătorul este cel mai mare dintre cei născuți din femeie. El avea puterea să se smerească considerându-se nevrednic de a desface curelele încălțămintei Domnului.
  • Sfântul Ioan Botezătorul a pregătit Calea Domnului, pentru ca Mântuitorul să vină să pună sămânța Evangheliei Sale.
  • Sfântul Ioan Botezătorul s-a învrednicit să Îl boteze pe Mântuitorul Iisus Hristos la râul Iordan.
  • Chiar dacă nu avem măsura marilor oameni care s-au pocăit, trebuie să avem gândul întoarcerii din păcat pentru a fi pe calea care duce spre Dumnezeu. Trebuie să urmăm exemplul pocăinței lor pentru a fi și noi pregătiți de întâlnirea cu Fiul Lui Dumnezeu.
  • Pustiul din vremea iudeilor, în care a trăit și Sfântul Ioan Botezătorul, reprezintă un loc al luptelor în care ei s-au luptat până la sânge pentru a-și arăta dragostea către Dumnezeu.
  • Mesajul Evangheliei de azi este foarte actual și trebuie pus la inimă pentru a avea bucuria întânirii cu Mântuitorul. Doar prin paza sufletului și prin pocăința putem fi cu adevărat pregătiți de această marea Sărbătoare a Botezului Domnului și de toate celelalte mari sărbători din an.

 

Mai multe fotografii puteți vedea pe pagina de Google + a evenimentului.