ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI

Sfânta noastră Biserică prăznuiește în fiecare an, pe data de 2 februarie, Sărbătoarea Împărătească a Întâmpinării Domnului la Templul din cetatea Ierusalimului. Pruncul de Împărat a fost primit în brațe de către Simeon cel drept şi temător de Dumnezeu şi de către proorociţa Ana, care era o văduvă, în vârstă de optzeci şi patru de ani, şi care nu se depărta de templu, slujind noaptea şi ziua în post şi în rugăciuni.

Cu această sfântă ocazie la Mănăstirea Radu Vodă, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Episcop Timotei Prahoveanul, înconjurat de soborul mănăstirii. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a explicat semnificația acestei importante sărbători.

Preasfințitul Părinte Episcop a subliniat faptul că sunt mulți creștini care vin cu bucurie la Biserică în zilele de sărbătoare, însă sunt puțini cei care vin în permanență, și care participă la slujbe și atunci când nu sunt praznice împărătești. La templul din Ierusalim vedem oameni care veneau de foarte departe pentru a aduce darul lor la altar, dar vedem și oameni care trăiau în templu și își dedicau viața activităților sfințitoare care se petreceau acolo.

Toți iudeii veneau la templul din Ierusalim și își aduceau pruncii de parte bărbătească, la 40 de zile de la nașterea lor, pentru a-i închina Domnului. Ei făceau acest lucru ca o reamintire a faptului că Domnul i-a scos din pământul Egiptului. Această lege o împlinește și Maica Domnului, care vine cu Pruncul spre a-L închina Domnului.

Departe suntem noi cei de azi de dragostea și râvna străbunilor noștrii. Nu numai că nu mai aducem din roadele noastre lui Dumnezeu spre a ni le binecuvânta, dar de foarte multe ori ne împotrivim legilor Lui, bisericii și preoților.

Evanghelia care s-a citit astăzi, ne învață în primul rând să aducem pruncii noștrii spre a-i închina lui Dumnezeu. Apoi ne învață să aducem jertfă Domnului, fiecare după puterea și dragostea sa. Nu în ultimul rând trebuie să privim cu supunere și smerenie la poruncile dumnezeiești și să le împlinim, la fel cum vedem că a făcut și Maica Domnului, care a venit cu Pruncul la Templu, pentru a împlini legea veche.