Iertate sunt păcatele tale!

În duminica a VI-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Episcop Timotei Prahoveanul  a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Radu Vodă, alături de soborul mănăstirii și de credincioșii prezenți. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a explicat învățăturile care se desprind din sfânta evanghelie după Matei, care ne istorisește vindecarea pe care Mântuitorul Iisus Hristos a făcut-o cu slăbănogul din cetatea Capernaumului.

Sfânta scriptură ne relatează vindecarea mai multor persoane care sufereau de o slăbiciune a trupului. Și dacă paraliticul de la scăldătoarea Vitezda suferea de boala sa de 38 de ani, neavând pe nimeni care să îl arunce în scăldătoare atunci când se pogora îngerul și tulbura apa, paraliticul din Capernaum se bucură de sprijinul moral și fizic al celor patru prieteni ai săi.

În Capernaum, Mântuitorul săvârșește foarte multe minuni. Aici o vindecă pe soacra lui Petru, aici tămăduiește pe sluga sutașului, aici izbăvește pe cei care pătimeau din cauza duhurilor necurate. Evanghelia nu ne spune nimic despre slăbănogul de astăzi. Nu știm de când era bolnav, nici câți ani avea, nici cum îl chema, nici din ce pricină suferea, ci doar că avea patru prieteni care îl aduc la Hristos. Văzând dragostea sinceră și curată a celor patru prieteni, Domnul Iisus îi dă vindecare slăbănogului. Din nefericire, vindecarea acestui om este imediat contestată de unii oameni lipsiți de dragoste și de credință.

Evanghelia de astăzi ne învață în primul rând ce înseamnă cu adevărat prietenia. Nu trebuie să ne mândrim cu mulțimea prietenilor, ci cu calitatea lor. Prietenii adevărați sunt foarte puțini. De aceea trebuie să ne alegem prietenii astfel încât aceștia să ne ridice spre cele duhovnicești și să ne călăuzească spre Dumnezeu. Astfel, pentru creștini, cei mai apropiați prieteni sunt sfinții lui Dumnezeu, cei care ne îndrumă spre Împărăția lui Dumnezeu și se roagă pentru mântuirea sufletelor noastre.  

În al doilea rând, evanghelia ne arată că întotdeauna au existat contestatari ai minunilor lui Dumnezeu. Tot mai mulți sunt cei care judecă lucrurile sfinte, deși nu au făcut niciodată în viața lor o faptă bună pentru aproapele. Acești oameni contestă orice și pe oricine, sunt pricepuți în toate, deși nu cunosc mai nimic, dărâmă tot în jurul lor, fără a fi zidit vreodată ceva.

Tot evanghelia de astăzi ne învață că rugăciunea noastră trebuie să se îndrepte și asupra celorlalți: rude, prieteni, oameni singuri și suferinzi. Aceasta rugăminte făcută din dragoste este imediat ascultată de Mântuitorul, Cel care oferă imediat răspuns la cererea noastră stăruitoare.

Astăzi Sfânta Biserica ne aduce aminte de mai mulți prieteni ai lui Dumnezeu. Primii sunt sfinții pomeniți astăzi, 31 iulie: Evdochim - un om nobil, foarte bogat și cu foarte multă putere, dar care nu prețuia nimic mai mult decât pe Dumnezeu; și dreptul Iosif - cel care își folosește influența pentru a cere trupul lui Iisus de la Pilat și care îngroapă Sfântul Trup al Domnului în noul său mormânt. Tot azi prăznuim și adormirea vrednicilor de pomenire Patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Române: Iustin și Teoctist, cei care au păstorit Biserica în momente foarte grele, dar care cu înțelepciune au știut să o cârmuiască către Dumnezeu.

La sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Episcop Timotei Prahoveanul l-a hirotonit întru preot pe ierodiaconul Varsanufie Paraschiv, pe seama mănăstirii Cernica, Protopopiatul Ilfov Nord.