După credința voastră, fie vouă!

În duminica a VI-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Episcop Timotei Prahoveanul  a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Radu Vodă, alături de soborul mănăstirii și de credincioșii prezenți. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a spus că: Ne aflăm în bucuria praznicului Schimbării la față a Domnului Iisus Hristos, sărbătoare care a început ieri și care continuă până în ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului. Schimbarea la față a Domnului ne reamintește de revelația pe care cei trei apostoli au avut-o pe muntele Taborului, cu puțin timp înainte de patima Mântuitorului, atunci când au fost părtași ai luminii dumnezeirii. Hristos se numește pe Sine lumina lumii, pentru că este Singurul care poate alunga atât întunericul ochilor sufletului, cât și întunericul ochilor trupului.

Evanghelia care s-a citit astăzi ne relatează faptul că Domnul Iisus a împărtășit lumina Sa unor orbi care nu puteau să vadă lumina zilei, întrucât ochii lor trupești erau bolnavi, dar și unui mut care suferea această neputință din pricina unui demon.

Chiar dacă la o primă vedere avem impresia că istorisirea de astăzi este simplă, totuși din evanghelie putem desprinde multe învățături folositoare. În primul rând vedem că Mântuitorul îi întreabă pe cei care caută vindecarea:Credeți că pot să fac Eu aceasta? Zis-au Lui: Da, Doamne! Atunci le-a zis: După credința voastră, fie vouă! Sunt mulți cei care vin la biserică și cer lui Dumnezeu împlinirea rugăminților lor, însă credința și nădejdea lor nu este deloc pe măsura dorinței, sau a cererii lor. Oamenii zilelor noastre vor să vadă minuni la tot pasul și caută astfel de locuri unde se petrec minuni, dar neavând credința puternică, ajung să se îndoiască până și de veridicitatea acestora. Trebuie să conștientizăm că fără credința dreaptă și fără fapte bune nimeni nu se poate mântui.

În al doilea rând vedem că după ce i-a vindecat pe bolnavi, Domnul le cere cu asprime: Vedeți, nimeni să nu știe. Domnul Iisus Hristos nu săvârșește minunile de paradă sau pentru a căuta popularitatea în rândul oamenilor, ci le face întotdeauna cu smerenie, căutând îndreptarea și vindecarea omului aflat în durere. Și noi trebuie să imităm smerenia Mântuitorului iar atunci când facem o faptă bună să nu căutăm slava oamenilor, ci pe cea a lui Dumnezeu.

Preasfinția Sa a vorbit celor prezenți și despre Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, pe care biserica o prăznuiește pe data de 7 august, evidențiind viața ei curată și plină de nevoințe. Trebuie să ne întrebăm, văzând viața acestei mari cuvioase a neamului românesc, dacă viața noastră personală este îndreptată către calea cea îngustă care duce la viață. Poporul nostru, deși are foarte multe exemple de sfinți pe care îi pot imita pentru a-și sfinți viața, totuși, în ultimul timp, își orientează atenția spre modele sau exemple de viețuire tipic occidentale, străine de duhul neamului nostru, de tradițiile sau de trăirile noastre.

În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Alexandru Truşcă a fost hirotonit diacon pe seama parohiei Ordoreanu Nou, Protopopiatul Ilfov Sud.