Duminica Stâlpărilor

Duminica Stâlpărilor, numită şi a Floriilor, marchează intrarea triumfală a Mântuitorului Hristos în cetatea Ierusalimului. Oamenii ieşeau în întâmpinarea Lui cu ramuri de finic, îşi aşterneau hainele înaintea Lui şi strigau cu bucurie „Osana Fiului lui David; binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de sus!”

Cu aceeaşi bucurie şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în seara vecerniei, s-a organizat un pelerinaj ce a avut punct de plecare tinda bisericii de la Mănăstirea Radu Vodă şi s-a încheiat pe Colina Bucuriei a Catedralei Patriarhale. La sfârşit, Părintele Patriarh Daniel a rostit rugăciuni pentru binecuvântarea pelerinilor şi sfinţirea icoanei care înfăţişează intrarea în Ierusalim a Mântuitorului Iisus Hristos.

 

În ziua praznicului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop - vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

 

Seara s-a săvârşit prima Denie din Săptămâna Sfintelor Pătimiri. La sfârşitul slujbei, Părintele Stareţ Nectarie Arhimandritul a vorbit credincioşilor despre planul din veşnicie al lui Dumnezeu, de a mântui lumea şi despre suferinţele pe care Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, le-a îndurat din iubire pentru om.