Duceți-vă și vă arătați preoților

LUCA 17 În vremea aceea, intrând Iisus într-un sat, L-au întâmpinat zece bărbaţi leproşi, care au stat departe12 şi care au ridicat glasul, zicând: Iisuse, Învăţătorule, miluieşte-ne!13 Şi, văzându-i, El le-a zis: Duceţi-vă şi vă arătaţi preoţilor. Dar, pe când ei se duceau, s-au curăţit.14 Iar unul dintre ei, văzând că s-a vindecat, s-a întors, cu glas mare slăvind pe Dumnezeu.15 Şi a căzut cu faţa la pământ la picioarele lui Iisus, mulţumindu-I. Iar acela era samarinean16. Şi răspunzând, Iisus a zis: Oare nu zece s-au curăţit? Dar cei nouă unde sunt?17 Nu s-a găsit să se întoarcă să dea slavă lui Dumnezeu decât numai acesta, care este de alt neam?18 Şi i-a zis: Ridică-te şi du-te! Credinţa ta te-a mântuit!19

  • Evanghelia de astăzi amintește de o minune prin care Mîntuitorul Iisus Hristos a salvat de la moarte zece oameni care sufereau de lepră.
  • Această boală făcea din cei bolnavi cadavre vii, fără aproape nicio speranță de viață. Viața le era cu atat mai grea cu cât bolnavii trebuiau să își aștepte sfârșitul tragic izolați de lume, trăind în locuri pustii, la marginea cetăților.
  • Mântuitorul a făcut ceea ce scria în Legea lui Moise, trimițând pe cei bolnavi să se arate preoților, singurii care puteau constata vindecarea de lepră și care putea să îi integreze pe cei bolnavi înapoi în societate.
  • În timp ce mergeau către preoți aceștia s-au vindecat desăvârșit. În realitate, Mântuitorul I-a vindecat de la început, arătându-Și astfel puterea Sa de Fiu al Lui Dumnezeu.
  • Samaria era un ținut pe care iudeii îl evitau, relațiile dintre cele două neamuri fiind afectată cu mulți ani în urmă din cauza credinței idolatre a samarinenilor. Cu toate acestea, Mântuitorul a preferat să treacă prin această regiune, în drumul Său spre Ierusalim.
  • Pe locul peșterei în care se ascundeau cei zece leproșii, a fost construită ulterior o biserică, care poate fi vizitată și în zilele noastre.
  • Din cei zece leproși, doar unul s-a întors să-I mulțumească Lui Dumnezeu, iar acela nu era iudeu, ci samarinean.
  • Și noi, adeseori, suntem în aceeași stare, fiind nerecunoscători față de binefacerile primite de la Dumnezeu și de la cei ce ne-au purtat de grijă la un moment dat. Cel mai înalt semn a recunoștinței este rugăciunea. Dumnezeu trimite daruri negrăite asupra celui care se roagă și asupra celui pentru care se roagă.
  • Creștinii trebuie să răsplătească binele cu bine, chiar și atunci când li se răspunde cu răutate, numai atunci ajungând cu adevărat la măsura Dumnezeiască.

Mai multe fotografii puteți vedea pe pagina de Google + a evenimentului.