Daţi-le voi să mănânce

În duminica a VIII-a după Rusalii, la Mănăstirea Radu Vodă, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul – Episcop Vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Bucureștilor care a liturghisit alături de soborul de slujitori ai mănăstirii.

În această duminică, Sfânta Evanghelie ne prezintă o minune pe care Mântuitorul a săvârșit-o în fața unei mulțimi formată din 5000 de bărbați, afară de femei și copii.

Din cele istorisite și de ceilalți evangheliști aflăm că Mântuitorul era întristat de vestea uciderii înaintemergătorul Să, prorocul Ioan. Din acest motiv, Domnul a dorit să meargă într-un loc retras pentru a petrece, în rugăciune, împreună cu Părintele Ceresc. Însă, oamenii aflați în drum spre templul de la Ierusalim, pentru a fi prezenți la sărbătoarea Paștilor, L-au urmat pentru a asculta-I cuvinte de învățătură.

Într-un loc neprimitor, lumea s-a adunat, și ascultându-L pe Mântuitorul s-a făcut seară, iar ucenicii s-au îngrijorat și I-au zis Domnului să dea drumul mulțimilor pentru a merge prin sate să-și procure hrană. Însă Mântuitorul i-a îndemnat pe ei să hrănească mulțimile, însă ucenicii nu erau pregătiți să hrănească mulțimea aceea de oameni.

Ucenicii îi duc Mântuitorului alimentele aduse de un copil din mulțime iar Domnul privind spre cer și cerând ajutorul Părintelui Ceresc, le-a înmulțit pe acestea. După ce s-a saturat mulțimea aceea de oameni, ucenicii au strâns doisprezece coșuri pline cu firmituri.

Din cuvintele Evangheliei învățăm că atunci când suntem într-o încercare trebuie să ridicăm ochii către cer, întrucât acolo este singura noastră mângâiere și bucurie. Noi nu primim ajutor divin din cauză faptului că gândurile și privirea noastră sunt îndreptate doar către cele pământești.

Oamenii L-au căutat pe Domnul și zilele următoare, iar Mântuitorul le zice: mă căutați, nu pentru că ați văzut minuni, ci pentru că v-ați săturat cu pâine. Oamenii nu au apreciat darul vindecării, sau al facerii de minuni, ci I-au urmat Domnului pentru faptul că le-a săturat foamea. Văzând cugetul lor lumesc, Domnul Iisus Hristos le înalță mintea spre cele duhovnicești: Eu sunt pâinea vieții; cel ce vine la Mine nu va flămânzi și cel ce va crede în Mine nu va înseta niciodată.

Cele cinci pâini înmulțite de Mântuitorul în pustie, reprezintă cele cinci prescuri folosite la săvârșirea proscomidiei și care prin prefacere se transformă în Trupul Domnului, cu care își satură foamea sufletească creștinii care se împărtășesc. În ajunul sărbătorilor sunt aduse spre jertfă, la litie, tot cinci pâini, care mai apoi sunt împărțite credincioșilor.

Când nu avem binecuvântarea lui Dumnezeu, toate se pierd. Noi întotdeauna trebuie să ne ridicăm ochii spre cer pentru a cere ajutorul Domnului în tot ceea ce săvârșim, iar atunci când suntem îndestulați trebuie să oferim și aproapelui din cele prisositoare.

În multe zone este urmată porunca Mântuitorului Dați-le voi să mănânce, întrucât după sfânta liturghie, sunt organizate mese, sau agape frățești. Ca și creștini suntem datori să-i primim la masa noastră pe cei apropiați, dar și pe cei străini.

Tot în această Duminică Biserica face pomenirea Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist, al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.