Daţi-le voi să mănânce

În duminica a VIII-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Bucureștilor  a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Radu Vodă, alături de soborul mănăstirii și de credincioșii prezenți. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a spus că: "evanghelia care s-a citit azi ne vorbește despre minunea pe care Domnul Iisus Hristos a săvârșit-o în pustiu, atunci când, cu cinci pâini și doi pești, a săturat ca la cinci mii de bărbaţi, afară de femei şi de copii." Domnul Iisus îi învață pe oameni poruncile lui Dumnezeu, iar aceștia atât de însetați sunt de cuvântul Domnului încât stau și Îl ascultă de dimineață și până când s-a făcut seară, uitând chiar și de cele necesare traiului de zi cu zi. După ce îi hrănește pe oameni cu hrana duhovnicească, Mântuitorul se îngrijește și de hrana lor trupească, înmulțind puținele merinde care îi sunt aduse.

Sunt multe învățăturile care se pot desprinde din evanghelia de astăzi. În primul rând, Domnul Iisus ne învață să ne ridicăm pururea ochii spre cer, atunci când ne aflăm în lipsuri pe care nu le putem rezolva singuri. Evanghelia ni-L arată pe Fiul lui Dumnezeu ridicând ochii spre Tatăl Său de mai multe ori: cerându-I să înmulțească pâinile și peștii, cu care a potolit foamea ca la cinci mii de bărbaţi, afară de femei şi de copii, sau atunci când cere să fie înviat din morți prietenul Său Lazăr. În zilele noastre noi ridicăm mult prea rar, sau chiar deloc, ochii spre cer, și pentru că nu mai avem ce să cerem lui Dumnezeu, dar și pentru că suntem prea preocupați de lucrurile materiale care ne înconjoară.

În al doilea rând învățăm că fără binecuvântarea lui Dumnezeu nimic bun nu obținem. Dumnezeu binecuvântează prinoasele, adică cele cinci pâini și doi pești, și după ce s-au săturat au strâns rămăşiţele de fărâmituri, douăsprezece coşuri pline. Sunt mulți oameni care nu își pun nădejdea în Dumnezeu, care nădăjduiesc doar în munca lor, sau în banii și puterea pe care au dobândit-o pe acest pământ. Aceștia consideră că bunăstarea pe care au dobândit-o se datorează exclusiv efortului pe care ei l-au depus, muncind zi lumină, inclusiv în sărbători. Astfel de oameni sunt cei care își pierd și osteneala mâinilor, dar și mântuirea sufletului, dacă nu învață să combine munca trupească cu nevoința sufletească. Să ne amintim de poporul ales și cum a fost el hrănit în pustie cu mană, să ne reamintim de seceta din Sarepta Sidonului când datorită prorocului Ilie, făina și uleiul din casa femeii văduve nu s-a împuținat, să nu uităm nici de Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla care era hrănită de păsările cerului. Atunci când ne așezăm sub ocrotirea lui Dumnezeu, nu ducem lipsă de nimic, mai mult de cele necesare nouă zilnic.

În al treilea rând, masa aceasta care satură mulțime de oameni preînchipuie masa duhovnicească pe care Domnul a instaurat-o, și care potolește nevoia omului de veșnicie. Sfânta Euharistie este Pâinea care se înmulțește pe fiecare Sfânt Altar, care satură mulțimile de credincioși, și care întotdeauna prisosește.

Sfânta Euharistie dimpreună cu Sfânta Liturghie sunt esențiale în viața fiecărui credincios. În zilele noastre, când valorile s-au inversat, când am uitat să mai privim spre cer, oamenii au uitat și cum să se mai poarte în biserică. Cine dintre creștini mai are dragoste să asculte cuvintele Domnului de dimineață și până seara, fără să ceară măcar un pahar de apă. Dorim, dacă se poate, ca totul să meargă cât se poate de repede la biserică, să scăpăm cât mai curând, pentru a ne putea întoarce cât mai rapid, din nou, la ale noastre. Nu mai avem dragostea necesară pentru a ne împărți timpul nostru cu Dumnezeu, și nici nu mai găsim motivarea de a face faptele bune. Sfânta evanghelie care s-a citit astăzi trage un semnal de alarmă față de un astfel de comportament modern și, totodată, ne învață cum să facem pentru a dobândi bunătățile cele veșnice.

În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Nicolae Dinu a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Poiana Câmpina, Protopopiatul Câmpina, iar diaconul Alexandru Truşcă a fost hirotonit preot pe seama parohiei Ordoreanu Nou, Protopopiatul Ilfov Sud.