Cine are urechi de auzit, să audă!

Luca 85-15 Zis-a Domnul pilda aceasta: Ieşit-a semănătorul să semene sămânţa sa. Şi, semănând el, una a căzut lângă drum şi a fost călcată cu picioarele şi păsările cerului au mâncat-o.5 Şi alta a căzut pe piatră şi, răsărind, s-a uscat, pentru că nu avea umezeală.6 Alta a căzut între spini, iar spinii, crescând cu ea, au înăbuşit-o.7 Iar alta a căzut pe pământul cel bun şi, crescând, a făcut rod însutit. Acestea zicând, striga: Cine are urechi de auzit, să audă!8 Şi ucenicii Lui ÎI întrebau: Ce înseamnă pilda aceasta?9 El a zis: Vouă vă este dat să cunoaşteţi tainele Împărăţiei lui Dumnezeu, iar celorlalţi, în pilde, ca, văzând, să nu vadă şi, auzind, să nu înţeleagă.10 Iar pilda aceasta înseamnă: Sămânţa este cuvântul lui Dumnezeu;11 cea de lângă drum sunt cei care aud, apoi vine diavolul şi ia cuvântul din inima lor, ca nu cumva, crezând, să se mântuiască;12 iar cea de pe piatră sunt aceia care, auzind cuvântul, îl primesc cu bucurie, dar aceştia nu au rădăcină; ei cred până la o vreme, iar la vreme de încercare se leapădă.13 Cea căzută între spini sunt cei ce aud cuvântul, dar, umblând cu grijile şi cu bogăţia şi cu plăcerile vieţii, se înăbuşă şi nu rodesc.14 Iar cea de pe pământ bun sunt cei care, cu inimă curată şi bună, aud cuvântul, îl păstrează şi rodesc întru răbdare. După ce a spus acestea, a strigat: Cine are urechi de auzit, să audă!15

 • Evanghelia de azi ne prezintă pilda semănătorului pe care Mântuitorul Hristos a enunțat-o șia explicat-o ucenicilor Săi, arătând însemnătatea Cuvântului Lui Dumnezeu în inima omului.
 • Cuvântul este chiar Fiul Lui Dumnezeu trimis către oameni, pentru ca ei să-L asculte pentru a ajunge la Viață și la nemurire.
 • Cuvântul Lui Dumnezeu trebuie să ne fie mereu în minte și în inimă.
 • De câte ori facem o răutate trebuie să înțelegem că ne-a lipsit ascultarea de Cuvântul Lui Dumnezeu.
 • Uneori Cuvântul Lui Dumnezeu este călcat în picioare, așa cum aflăm din Evanghelie că se întâmplă cu semințele căzute lângă drum. Aceștia sunt oamenii care știu de Cuvântul Lui Dumnezeu dar se cred mai buni și iau decizii în temeiul patimilor și păcatelor lor. De aceea, alegerile lor sunt greșite și Cuvântul Lui Dumnezeu nu răsare în inima lor.
 • Alții primesc cu bucurie Cuvântul Lui Dumnezeu, își realizează propriile nevoi dar, când nu mai au nevoie de Dumnezeu, sau când dorințele lor nu primesc împlinire imediată, nu Îl mai recunosc pe Acesta. Astfel, Cuvântul pe care îl auziseră a fost ca acea sămânță căzută pe piatră, răsărită repede dar care nu avea rădăcină.
 • Pentru alții, viața pământească, familia, cariera, bunurile reprezintă idolii adevărați, motiv pentru care nu mai au timp de viața sufletească și de Dumnezeu.
 • Mântuitorul Hristos ne arată ca abia din a patra parte din semănătură răsare Cuvantul Lui Dumnezeu, într-un pământ bun al inimii. Este vorba de aceia care, prin credință în Dumnezeu și răbdare, înfrănare, lacrimi și viață curată, fac să rodească în sufletul lor Cuvântul Lui Dumnezeu.
 • Pornind de la Evanghelia de azi, înțelegem că oamenii nu sunt doar pământ care trebuie să devină bun, ci sunt și semănători. Dacă semănăm cuvinte bune, frumoase, ziditoare suntem lucrare de înger dar dacă semănăm cuvinte nerușinate și pline de otravă suntem lucrare de demon.
 • Trebuie să semănăm Cuvântul Lui Dumnezeu, dătător de viață.
 • Semințele Lui Dumnezeu sunt toate bune, curate și sfinte fiind vrednice de ascultat pentru că Dumnezeu nu greșește. Cuvântul Lui Dumnezeu ne aduce liniște, bucurie, speranță și Viață.
 • Judecata de care noi vom avea parte este parțială pentru că toate cuvintele și mesajele noastre mai lucrează în lume și după plecarea noastră. Prin urmare, trebuie să ne îngrijim de toate faptele noastre.
 • Evanghelia de azi ne îndeamnă să ne stăpânim de la multa vorbire, cea inutilă, formată din cuvinte și glume necuviincioase care ne umplu sufletul cu nimic și Îl scot pe Dumnezeu din inima noastră și a celor de lângă noi. Remediul împotriva vieții deșarte este citirea Sfintei Scripturi și a vieților Sfinților, întrucât citirea acestor texte ne va învăța să avem măsură, să prețuim Cuvântul și ne-ar învăța să vorbim cu drag celui care ne ascultă.
 • Dumnezeu să ne ajute ca inima noastră să se lepede de semințele cele rele și să fim unii pentru alții semănători buni care ne amintim de Dumnezeu și de adevăratul rost al vieții noastre ca fiind nemurirea în Împărăția Lui Dumnezeu.

Mai multe fotografii puteți vedea accesând următorul LINK.