Când postiți, nu fiți triști ca fățarnicii

Această Duminică se numește a iertării sau a izgonirii lui Adam din Rai și stă în strânsă legătură cu postul Paștelui care este pe cale să înceapă. Postul ne ajută să redevenim fii ai lui Dumnezeu, ne simplifică și ne organizează viața. Pe de altă parte, iertarea este necesară pentru apropierea noastră de Dumnezeu, întrucât fără să dăm iertare nu putem fi iertați de El.

În Evanghelia de astăzi sunt mai multe exemple în care Iisus Hristos ne arată că rugăciunea ori postirile noastre nu sunt primite dacă avem o neiertare ori supărare cu cineva. Toată învățătura lui Hristos este, de fapt, un îndrumar al iubirii pe care El Însuși l-a îndeplinit întocmai, într-un mod unic, prin jertfa de bunăvoie pentru împăcarea umanității cu Dumnezeu și cu ea însăși.

Toate luptele noastre cu poftele, patimile, egoismul din noi au menirea de a ne aduce la iubire și, tot astfel, rugăciunile, postirile și milosteniile nu sunt scopuri în sine, ci trebuie să ne facă mai iubitori. Postirea este calea de a învăța să ne înfrânăm mai mult pe noi ca să ne deschidem către ceilalți cu iubire.

Doar prin puterea lui Dumnezeu un om poate avea motivația să iubească și să ierte în mod autentic. Iubirea nu înseamnă grijă socială sau economică, ci să îl vedem pe Hristos în fiecare om și să îl ajutăm să devină prieten cu Dumnezeu. Hristos nu a venit pe pământ să ne ofere o siguranță materială, ci să ne desăvârșească starea sufletească.

Evanghelia de astăzi este, în mod special, Evanghelia iubirii, pentru că nu putem ierta fără să iubim, fără să îl înțelegem pe cel ce a greșit, dacă nu vedem că e la fel de neputincios ca noi și că are nevoie de iertare tot astfel cum avem noi nevoie de iertarea aproapelui și a Lui Dumnezeu. Iertarea înseamnă părăsirea dezbinării, a urii și a separării pentru a fi alături de cei pe care Dumnezeu ni i-a scos în cale. Iertarea aduce însuflețire și iubire pentru că reprezintă o înviere a relației dintre om și om și Îl face pe Hristos prezent acolo.

Postul este un medicament pentru sufletele noastre, iar Evanghelia de astăzi ne arată unde trebuie să ne aducă postul, respectiv la dobândirea iertării, a răbdării și a milei și la atingerea iubirii Lui Dumnezeu. Dumnezeu a lăsat iertarea în mâinile noastre pentru că dobândirea ei depinde de iertarea pe care noi o dăm celor ce ne-au greșit.

Fie ca acest post, care ne dă șansa să ne împăcăm cu Dumnezeu și să ne vindecăm sufletul, să ne aducă mai multă putere de a iubi și de a ierta și de a-i ajuta pe cei de lângă noi să se ridice și să ajungă la Hristos.

Mai multe fotografii puteți vedea pe pagina de Google + a evenimentului.