BOTEZUL DOMNULUI

În fiecare an, pe data de 6 ianuarie, Sfânta Biserică prăznuiește Botezul Domnului Iisus Hristos. La apele râului Iordan, Sfântul Ioan l-a botezat pe Fiul Lui Dumnezeu și totodată L-a arătat mulțimilor. Ca și în acele vremuri, și în zilele noastre, Hristos se află în mijlocul credincioșilor sfințindu-le viața și lucrurile care îi înconjoară.

La Bobotează, Sfântul Duh sfințește apele - elementul central al vieții pe pământ, iar oamenii care consumă cu credință agheasma mare, își sfințesc și sufletul, dar și trupul. 

Societatea în care trăim și viața tumultoasă pe care o ducem zilnic, ne fac să ne pierdem identitatea și să uităm de valoarea sufletului, dar și de poruncile lui Dumnezeu. Sărbătorile din decursul anului bisericesc sunt menite să ne aducă aminte de viața veșnică și de faptul că fiecare credincios este chipul lui Dumnezeu.

Sărbătoarea Botezului Domnului ne cheamă să îl descoperim pe Dumnezeu cel Întreit în Persoane: Mântuitorul Iisus Hristos care primește botezul în apele Iordanului, Duhul lui Dumnezeu care s-a văzut pogorându-se ca un porumbel şi venind peste El și glasul Tatălui din ceruri zicând: "Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit".

Agheasma mare se ia dimineața, pe nemâncate, înainte de anaforă, până în ziua odovaniei praznicului (14 ianuarie).