Bine, slugă bună şi credincioasă

În duminica a XVIa după Rusalii, Preasfințitul Părinte Episcop Timotei Prahoveanul a slujit Sfânta Liturghie alături de soborul Mănăstirii Radu Vodă. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a tâlcuit pilda talanților, arătându-ne cât de important este să sporim, fiecare dintre noi, darurile pe care le primim de la Dumnezeu.

Pilda talanților ne relatează faptul că un stăpân a împărțit averea slujitorilor săi, după care a plecat departe. Acest om era foarte bogat, pentru că valoarea unui singur talant însemna, pe vremea Mântuitorului, greutatea a 34 kg de aur, sau 44 kg de argint. Stăpânul a împărțit opt talanți slujitorilor săi, dând fiecăruia după puterea și râvna sa. Primii doi au lucrat cu talanții pe care i-au primit, reușind să îi dubleze. Ultimul însă a zis: Doamne, te-am ştiut că eşti om aspru, care seceri unde n-ai semănat şi aduni de unde n-ai împrăştiat. Şi temându-mă, m-am dus de am ascuns talantul tău în pământ; iată ai ce este al tău.

Când stăpânul s-a reîntors, a venit și s-a socotit cu slugile sale, felicitându-i pe cei care au fost harnici și au sporit darul, și mustrându-l pe cel leneș, pentru refuzul lui de a înmulți talantul pe care l-a primit. Pilda aceasta are un profund caracter eshatologic (învățătura care se referă la sfârșitul lumii și al omului) și hristologic.

Din pilda talanților înțelegem că Stăpân este Dumnezeu; slugile care primesc talanții sunt oamenii care primesc fiecare, cel puțin un dar de la Stăpân; venirea Stăpânului este Judecata de apoi, atunci când trebuie să dăm seama de modul cum am înmulțit talanții primiți.

Talantul poate fi tradus și prin talentul, darul, sau harul pe care l-am primit de la Dumnezeu. Unii oameni au primit darul înțelepciunii, ajutându-i pe ceilalți cu mintea lor sclipitoare; alții au primit darul hărniciei, muncind cu brațele lor și slujind cu ele pe aproapele. Există și talanți speciali: unul pictează și bucură sufletele prin culoare, altul cântă și mișcă sufletul spre cele frumoase, altul predă și formeză caractere, altul ne vindecă atunci când suntem bolnavi, altul ne ajută să ne sfințim și să sporim duhovnicește, altul....

Multe sunt darurile revărsate de Dumnezeu în lume. Din nefericire noi nu mai observăm darurile lui Dumnezeu, nici în noi înșine și nici în aproapele nostru, și de aceea, nici nu le mai apreciem. Preferăm în schimb să vedem defectele aproapelui și suntem foarte “preocupați” de modul cum putem spori întunericul și mizeria. Evanghelia de astăzi ne învață că trebuie să sporim darurile primite de la Dumnezeu, daruri de care vom fi întrebați la judecată.

Acum 101 ani, se năștea într-o familie săracă, dintr-un sătuc din Moldova, unul din cei 11 copii ai unor dreptmăritori creștini. Acest copil atât de mult a iubit pe Dumnezeu și atât de mult s-a străduit să sporească talanții primiți de la El, încât atunci când a crescut a ajuns Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române - vrednicul de pomenire Părintele nostru Teoctist.

De asemenea în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit pe Preacucernicul Diacon Conțeanu Gabriel, în treapta de preot pe seama Parohiei Pântești Făget, Protopopiatul Vălenii de Munte.