Adevărat zic vouă....Mie Mi-aţi făcut

Duminica de astăzi poartă numele de duminica înfricoşătoarei judecăţi, după pericopa care s-a citit la Sfânta Liturghie și care ne aduce aminte că fiecare dintre noi vom da răspuns înaintea lui Dumnezeu pentru faptele pe care le-am săvârșit în viața noastră.

Proorocii vechiului testament au proorocit despre această clipă a judecății, dar numai Domnul Iisus Hristos a vorbit atât de deschis despre sfârșitul veacului, atunci când toți oamenii vor fi judecat de către Fiul lui Dumnezeu.

Sunt foarte mulți dintre cei din zilele noastre care consideră faptul că Dumnezeu nu ia atitudine, sau nu judecă cu promptitudine, atunci când îi vede pe cei care fac rău aproapelui lor. Evanghelia ne învață că Dumnezeu nu constrânge pe nimeni să săvârșească binele, ci îi lasă pe toți să se folosească, după cum vor, de libertatea pe care El le-a oferit-o, urmând ca fiecare om să fie judecat la sfârșitul vieții lui.

Evanghelia compară judecata cu despărțirea oilor de capre: Şi se vor aduna înaintea Lui toate neamurile şi-i va despărţi pe unii de alţii, precum desparte păstorul oile de capre. Şi va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stânga. Mântuitorul Iisus Hristos ne îndeamnă să ne împodobim viața cu faptele cele bune, slujind aproapelui, care este chipul lui Dumnezeu.

Societatea în care trăim, nesocotind învățătura milenară a bisericii, socotește în mod greșit faptul că nu mai există rai sau iad, judecată sau pedeapsă. Gândul la înfricoșătoarea judecată ne trezește conștiința și ne face să ne schimbăm viața în bine. Din nefericire, omul nu mai dorește să împlinească poruncile lui Dumnezeu, pentru că acestea intră în conflict cu viața păcătoasă, lipsită de griji, pe care cei mai mulți o trăiesc.

În zilele noastre omul modern caută formule de confort atât trupesc, cât mai ales sufletesc. Omul modern caută formula de a-și ușura inclusiv viața sufletească, lucru care nu-i aduce absolut niciun fel de odihnă, întrucât omul nu caută să facă voia lui Dumnezeu, ci voia firii sale celei căzute.

Mai mult, educația societății, inclusiv cea religioasă, este “formată” de către mass-media. Aceasta tratează cu ipocrizie momente importante din viața omului, cum ar fi moartea tinerilor. Mass-media ne învață că fiecare tânăr care moare merge în “raiul îngerilor”,”zboară spre cer”, și omite să spună că fiecare om, indiferent că este tânăr sau bătrân, va fi judecat pentru faptele pe care le-a săvârșit în viața sa. Învățătura bisericii ne amintește că doar pruncii sunt scutiți de judecata cea dreaptă, pentru că ei nu sunt conștienți de faptele lor.

Astăzi omul nu se mai educă prin citire și nici prin cererea părerii unei persoane avizate, ci fiecare caută să își facă propria părere despre absolut orice domeniu, fără să se documenteze în prealabil. Astfel omul se depărtează ușor de învățătura sănătoasă a bisericii, pentru că aceasta îl cheamă la realitate, adică la izbăvirea sufletului de păcatele în care zace. Omul modern își dorește ca tot ce se întâmplă în viața lui, să se petreacă cât mai rapid, într-un mod magic, și cu cât mai puțină implicare din partea sa.

La aceste idei moderne, evanghelia ne pune înaintea ochilor imaginea înfricoșătoarei judecăți, atunci când fiecare om va da răspuns de faptele sale. Doar descoperind în fiecare om pe Dumnezeu, și slujind aproapelui ca Însuși Lui, doar așa vom auzi aceste cuvinte: Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii.